Musikintresset

Fem frågor om musik från ”Fem en Fredag” av Elisamatilda.

Vilken artist eller band skulle du gärna se göra en comeback? Tråkigt svar kanske, men jag anser att artister inte skall göra comeback, det blir aldrig som när de var som populärast. Sedan kan jag kanske önskat att några artister skulle levt ett längre liv. Ni känner väl till 27-klubben där känner jag att jag skulle velat höra några av dessa och deras utveckling under 70-talet.

Om du bara fick lyssna på en artist/ett band i ett år, vilken/vilket skulle det bli? Jag började mitt musikintresse med Elvis Presley. Som 8-9 åring lyssnade jag sönder mina morbröders Elvissinglar från 50-talet på en stor radiogrammofon. Så med det spectra Elvis repertoar var under 50-70-talen skulle jag nog välja honom. Jag är nog en fan av Elvis 60-tal på skiva. Filmerna kan vi lämna därhän men han gjorde mycket bra inspelningar under 60-talet. Väl värda att kolla upp är Golden Records 3 från 1963 Golden Records 4 från 1968 – Elvis is Back från 1960 – NBC Comeback special från 1968 – From Elvis in Memphis från 1969.

Vad spelar du mest för typ av musik? Gärna Disco/Soul/Funk från 70-talet. Jag blir glad av den musiken och många minnen kommer upp. Dessutom har jag en förkärlek till pop/rock och listmusik under åren 1968-1974, jag vet inte varför man troligen beroende att mitt bredare musikintresse startade då runt 66-68, jag gillar soundet och låtarna man gjorde då.

Har du något speciellt musikminne? När vi rast efter rast lyssnade på de senaste albumen av Creedence Clearwater Revival i skolans uppehållsrum nere i källaren på skolan, detta var under 1969-1971 och då var de verkligen inne och på topp. Jag vill gärna framhålla att jag såg AC/DC live ganska tidigt innan de blev så där superkända i Sverige. Frank Zappa, Roxy Musik, ZZ Top såg jag i mitten av 70-talet.

Vilken artist eller band gjort första stora intrycket när du var barn? Det är helt klart Elvis av anledningen jag skrev på fråga 3. Men också när jag var 10 år och fick en rullbandspelare i julklapp och på den spelade jag in hur mycket som helst från topplistorna i radion under senare halvan av 60-talet.

Tre öl en helg” kommer här 🙂

17 kommentarer

 1. Elvis är självklart en stor artist! Jag tycker det hade varit underbart att få se honom live, det är så jag tolkade frågan , lite mer vem man skulle vilja se som inte kanske längre håller på av olika anledningar. I 27-års klubben finns det många bra medlemmar!

  Gillad av 1 person

 2. såg Frank Zappas första konsert i Göteborg i Konserthuset, och han spelade i Göteborg, fin dokumentär i svtPlay nu. Elvis filmer helt ok, King Creol visas nu i svtPlay

  Gilla

 3. Elvis filmer är faktiskt HEMSKA 🙂 Jag borde gilla 70-talsmusik mer än jag gör – gick mina grundskoleår under 70-talet – men en del låtar går jag riktigt igång på och blir fett lycklig av.

  Gillad av 1 person

  • De flesta är inte bra, men det var ett smart sätt att alla fick se Elvis. Det finns vissa sekvenser i några filmer där han framför låtar som håller som ”musikvideos”.

   Gillad av 1 person

 4. Jag har samlat på Elvis skivor på 70-talet. Tillsammans med en väninna åkte vi runt och letade efter skivor som vi inte hade än. Samlingen har jag inte längre. Den stannade i Tyskland när jag följde min då ”blivande man” till Sverige.

  Gilla

 5. Beatles var mina allra största favoriter … och jag gillar fortfarande att lyssna på dem – Stones var också bra – sen finns en hel radda pop/ rockband från 60-70-talet – och från barndomen har jag fina musikminnen med musik med Louis Armstrong och Glenn Miller …

  Gilla

  • Många gillade Beatles, jag var nog ingen större fan. Har försökt genom åren att ta igen det där men de biter sig inte fast hos mig. Stones är mer min sil i så fall.

   Gillad av 1 person

 6. Oj så många flashbacks man får här på veckans musiktema. Creedence…hade jag helt tappat bort, så bra de var! 27-klubben är ju en sorgesam skara, känner till en del av dem. Beatles var mina idoler, liksom för många andra tonårstjejer. Men det gällde bara de första åren, sen tog andra över stafettpinnen. Kul att ha Elvis som idol, absolut en av de största. Den där Finn ölen har jag aldrig sett men Grosshandlarens smakar supergott

  Gilla

 7. Vilken fantastisk tid vi lever i nu! Du skriver att Golden Records 3 och 4 är värda att lyssna på. För 20 år sedan hade jag läst det och inte kommit längre. Nu lyssnar jag på dem!
  Just nu Indescribably Blue, som jag inte tror jag hört någon gång tidigare.

  Gilla

  • Jag visst är det bra att vi kan lyssna på det mesta numera. Dessutom all information om artister, inspelningar och det som rör inspelningar som vi nu kan söka på nätet.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s