Då och nu

Han kommer ihåg under 80-90-talen, när han ibland satt vid köksbordet och såg när sopbilen kom. Då satt det en man som körde sopbilen och 2-3 män sprang mellan husen med soptunnorna. Det var på ackord och när de var klara fick de gå hem. Nog sjutton att de sprang och nåde den som sackade efter i machostilen, då jobbet och arbetstiderna var eftertraktade.

Det var då, åren efter ändrades tankegångarna och en mer sansad tömning infördes, ackordet slopades det var ingen idé att stressa runt bland husen, men fortfarande var det män som utförde soptömning.

Numera är kärlen både större och tyngre men nu lyser de där männen med sin frånvaro. Nu skall en ensam soptömmare både köra sopbilen och hoppa ut och in i sopbilen mellan husen. Kärlen är så tunga och fulla med diverse sopor och återvinningsmaterial att de inte klarar att dra dem en speciellt många meter. Nu är det verkligen tuffa och hårda sopkörare som utför jobbet ensamma, idag var det denna unga kvinna som utförde jobbet med glans i ett vintrigt väglag och drog tunnorna i ett moddigt underlag.

Jag beundrar dem, men jag känner också en oro för personerna som utför detta, det kommer att slita på kropp och leder och jag hoppas de inte får några bestående men och att de slutar när de börjar få känningar i lederna. Heder åt dagens ”sopåkare”!

7 kommentarer

 1. Två här också, än så länge. Nästa gång får du gå ut och fråga hur hon trivs med arbetet och om hon tycker att det är väldigt tungt! /Elisabet

  Gilla

 2. Här är det ensamjobb. Samma hos dottern utanför Värnamo. Ofta tjer som sköter sophämtningen. Tiderna förändras!

  Gillad av 1 person

  • Tycker mig se att yngre kvinnor tar många av de jobb som förr bara män hade. Härligt att se kvinnor som nu kör både lastbil, långtradare och andra tyngre fordon.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s