Syfabriken

Såg ett för mig lite känslosamt program om Tekoindustrin i går på SVTPlay igår, där mycket minnen poppade upp.

Jag som är uppväxt bland brummande symaskiner och olika moment i det som skulle bli byxor, så det var mycket igenkänning från min ungdom i det programmet. Jag satt och lekte på golvet medan mamma satt i köket och sydde. Gick jag ned till farmor på undervåningen satt hon i verandan och sydde. Många hade sk. hemsömnad där det kördes ut arbete i form av ej färdiga byxor till de kvinnor som hade hemsömnad. På något sätt kan jag känna lite glädje att jag upplevt denna tid i Sjuhäradsbygden när de flesta jobbade med konfektion eller textil. Tills det att jag själv sommarjobbade på en av byns konfektionsindustrier där jag sedan gjorde min 5 första år i yrkeslivet.

Här nedan är en bild från våren 1976 då jag just muckat från värnplikten och börjat jobba syfabriken igen. Under hösten sökte jag nytt jobb på en golvbutik inne i stan och fick jobbet. Strax efter började konfektionsindustrierna gå dåligt och konkurserna kom tätt eller så flyttades tillverkningen utomlands och 1977 gick detta företag i konkurs med alla sina filialer runt om i Sjuhäradsbygden där ”min” och min mor och fars arbetsplats lades ned. Jag kom ifrån detta i rätt tid, min mor blev omskolad till förskolepedagog och far fick jobb på Volvo där den stora nya bussfabriken i Borås just kört igång.

8 kommentarer

 1. Varje samhälle hade sin syfabrik. I Rångedala sydde man skjortor. Min mamma jobbade där några år. Sen blev hon bondmora….alternativet till konfektionsarbetare …
  Rångedala Syfabrik var igång länge.
  Jag hade ingen läggning för finsömnad.
  Sommarjobbade i brödaffär i Borås under många år. Bra med sommarjobb! Tur att det finns även för dagens ungdomar!

  Gilla

  • Ja de flesta byar hade nog någon typ av konfektion. LP-Skjortan och Eton var stora på skjortor i Gånghester

   Gilla

 2. Det programmet ska jag leta upp. Förstår att det ger särskilda känslor när man har varit en del av den stora textilindustrin. Jag sydde flera klänningar under åren av tyger från de där takterna.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s